perjantai 8. marraskuuta 2013

Matkailuministeriöstä, päivää!Torstaiaamuna pakkasimme itsemme asiallisesti pukeutuneina pikkubussiin ja lähdimme pieni jännitys rinnassa Mosambikin Matkailuministeriöön. Yhdessä paikallisen matkailu- ja hotellialan ammattiliiton SINTIHOTS:n edustajien kanssa istuimme pöydän ääreen odottamaan kansliapäällikkö Fernanda Mourana Matsinhan tapaamista.

Ministeriön edustaja - Hello Kitty –penaaleineen - teki meihin myönteisen vaikutuksen: hyvä keskusteluyhteys matkailualalla ministeriön ja ay-edustajien välillä näytti toimivan. Kansliapäällikölle tuntui olevan tärkeää, että matkailubisnes toimii sopusoinnussa työntekijöitten oikeuksien ja hyvien työolojen kanssa. Koimme tuovamme tukemme paikalliselle ay-liikkeelle olemalla ”vaikutusvaltaisia” vieraita maailmalta

Ryhmänjohtajamme Jukan kiitokseen liittyi myös kysymys matkailun tulevaisuudesta Mosambikissa.
Köyhän maan toinen todellisuus: kuntosalin vastaanotto Maputon luksushotellissa.
Kansliapäällikkö vastasi nostamalla esiin samoja kompastuskiviä, joita olimme itsekin havainneet: huonokuntoiset tiet ja juomakelvoton vesijohtovesi. Molempien asioiden parantaminen tukisi myös paikallisten ihmisten elämänlaatua.

Liikennettä nopeuttaa myös kehätiehanke, jolla pääkaupungin kiertäminen Etelä-Afrikasta tullessa ja matkalla pohjoiseen vähentäisi pääkaupungin valtaisia liikenneruuhkia. Tiestöä kunnostamalla Mosambikin hiekkarannat ja villieläinpuistot, matkailun vetonaulat, olisivat nopeammin tavoitettavissa.

Suomalaisina, luontoa ja ympäristöä arvostavina matkailijoina meitä jäi mietityttämään, kuinka matkailun edistämisen suunnitelmissa huomioidaan ympäristöarvot ja luonnon alkuperäisyyden kunnioittaminen? Paikallisliikenne ainakin täällä pääkaupungissa perustuu tällä hetkellä yksityisautoiluun ja hurjaa vauhtia kiitäviin pikkubusseihin. Olisi hienoa, jos me suomalaiset voisimme olla omalta osalta tukemassa mosambikilaisia löytämään kestävän kehityksen rakenteita.

Mosambikin luonnonvarojen hyödyntäminen ja kasvavan turismin yhteensovittaminen tulee olemaan vaikeaa. Tänään, Nenäpäivänä paikalliset ay-aktiivit kertoivat, että maassa toimivia kiinalaisia yrityksiä eivät kiinnosta sen paremmin työntekijöiden oikeudet kuin Mosambikin luonnon arvojen säästäminenkään.

Kymmenen minuutin Nenäpäivän vietto muuten tempaisi paikalliset ay-aktiivit riehakkaasti mukaan; me kaikki heittäydyimme hetkeksi hulluiksi.


Lennu Yläneva. Ekstrovertti turkulainen fysioterapeutti ja tehyläinen luottamusmies, joka liikkuu mieluiten tanssien, toisinaan myös juosten.

Risto Tamminen. Pyöräilevä PRO-Saskilainen Tikkurilasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti