keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Koulu Mosambikissa



Koululaiset olivat lähteneet jo kesälomalle, emmekä siksi päässeet tutustumaan paikalliseen kouluun. Tässä kutenkin faktaa paikanpäältä.

Mosambikilaiset lapset menevät kouluun yleensä kuusivuotiaina. Koulu on ilmainen 7. luokkaan asti. Koulua on 12 luokkaa. Tämän jälkeen opiskelu jatkuu yliopistossa, jos raha ja rahkeet riittävät. Julkisessa koulussa luokkakoko voi olla jopa 63 oppilasta yhtä opettajaa kohti. Yksityisellä puolella yhdellä opettajalla on oppilaita vain 15.

Yksityiskoulu on kallis. Sata dollaria kuukaudessa on mosambikilaiselle perheelle iso raha. Maksu kattaa vain opetuksen. Kirjat, koulupuku ja ruoka pitää kustantaa itse.

Siirtomaa-ajan koulurakennus Namaachassa.
Mosambikilaisen kouluopetuksen suurin ongelma on opettajien alhainen koulutustaso. Uusien
opettajien pikakoulutus kestää vuoden. Normaalisti se on noin kaksi vuotta. Näin lyhyessä ajassa ei ehdi hankkia tarvittavaa ammattitaitoa.

Ope ansaitsee noin 185 euroa  kuukaudessa, mikä ei motivoi opetustyöhön.

Mosambikissa on 23 paikalliskieltä ja virallinen kieli on portugali. Opetusmateriaalia ei löydy kaikilla kielillä, eivätkä oppilas ja ope välttämättä puhu samaa kieltä. Tämä johtaa siihen, että viidesluokkalainen ei välttämättä osaa lukea ja kirjoittaa, ja monet lapset keskeyttävät koulun. 

Opettajat ovat töissä usein sekä julkisessa että yksityisessä koulussa, koska yksi palkka ei riitä elämiseen. Yksityiskoulussa opettaja kohtaa työssään ongelmia vanhempien taholta. Lapsia ei voi maksavien vanhempien mielestä jättää luokalle, vaikka taidot eivät riittäisi luokalta toiselle etenemiseen.

Tapasimme matkamme aikana Mosambikissa työskentelevän suomalaisen Aulin, joka opettaa kakkosluokkalaisia. Keskustelimme hänen kanssaan mosambikilaisesta koulusta. SASK:in aluekoordinaattori Simião Simbine kertoi faktoja kouluelämästä mosambikilaisena isänä. Lisäksi Suomen suurlähetystön Juhana Lehtinen antoi taustatietoja.

Arja, Ivalon lukion opo sekä bilsan ja mantsan ope. Sydäntä lähellä ovat naisten ja lasten koulutusasiat.


Mari, vakuutusyhtiön varapääluottamusmies, joka päivätyökseen puuhailee sovellusten ja tietokoneiden kanssa. Intohimona ovat kirjat ja kulttuurielämykset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti