keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Dzichile!Tämän päivän odotukset olivat korkealla, olivathan viimeinkin meitä molempia kiinnostavat asiat vuorossa.  Kyseessä oli toinen työpaikkavierailu talkoomatkamme aikana, kohteena rakennustyömaa.

Teixeira Duarte –yrityksen työmaa sijaitsi aivan hotellimme vieressä vilkkaan pääkadun varrella.Banco de Moçambiquen eli maan valtionpankin pääkonttorin työmaa oli aloitettu edellisenä vuonna. 30-kerroksisen, 23 hissiä sisältävän huikean upean kompleksin on määrä valmistua vuoden 2014 loppuun mennessä.
 

Työryhmien turvallisuusvastaavat ryhmäkuvassa.
Jo aiemmin kävellessämme kaupungilla olimme kiinnittäneet huomiota paikalliseen työmaarakentamiseen, josta tämä poikkesi täysin.  Portilla meitä odotti turvallisuuspäällikkö jakaen yrityskohtaiset toimintaohjeet. Hän ilmoitti kuvauksen olevan sallittua, mutta turvallisuussyistä vierailu yläkerroksiin ei ollut mahdollista.

Seuraavaksi siirryimme conference roomiin ja saimme esittelyn yrityksestä ja sen satavuotisesta historiasta. Yritystä edustivat laaja-alaisesti eri tiimien johtajat sekä viisi työntekijää, joista nuorin oli työskennellyt talossa puoli vuotta ja vanhin 18 vuotta. Yrityksen omia työntekijöitä rakennustyömaalla oli sata sekä lisäksi 500 aliurakoitsijoiden työntekijää.

Portugalissa päämajaansa pitävällä yrityksellä on toimintaa 21 maassa ja työntekijöitä yli 2000. Tulevaisuuden tilauskanta Mosambikissa on hyvä, mikä lupaa turvattua toimeentuloa vuosiksi paikallisille ihmisille.

Kaikki hymyilivät kilvan kun kyselimme palkkauksesta, työturvallisuudesta sekä työntekijöiden eduista. Yrityksen johto ilmoitti maksavansa laillisen minimipalkan 2,5-kertaisena omille työntekijöilleen. Työntekijöiden etuihin kuuluu vuosiloma vuoden työskentelyn jälkeen 24 päivää (1v.<12 pv) sekä muualla Mosambikissa työkomennuksella yksi työnantajan kustantama kotimatka kahden kuukauden välein.

Työturvallisuuspäällikkö kertoi, että tällä työmaalla oli sattunut vain yksi pieni tapaturma edellisen  puolen vuoden aikana. Me hymyilimme nyt kilvan

Jutustelun päätteeksi rakennusyritys tarjosi lounaan omistamassaan hotelli Tivolissa. Silmämunamme olivat lopsahtaa irti, kun meidät ohjattiin runsaiden herkkupöytien ääreen. (Paikallisella rakennusalan ammattiliitolla lienee ollut osuutta lounaskutsuun.)

Pöytäkeskusteluissa  vertailtiin Suomen ja Mosambikin työ-  ja paloturvallisuusasioita. Haasteellisimmat ongelmat rakennustyöntekijöiden parissa ovat alkoholin käyttö työaikana sekä työmaalta varastelu, molemmissa on nollatoleranssi. Varkaudet rakennustyömailla ovat vähentyneet kyseisessä yrityksessä 25 prosentista alle viiteen viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Teixeira Duartella on oma 2-4 vuoden mittainen työssäoppimisjärjestelmä, jonka kautta vastavalmistuneista uusista työntekijöistä koulutetaan yrityksen tarpeen mukaisia ammattilaisia. Toivomme vilpittömästi kyseisen toimintamallin laajentuvan myös muualle Mosambikissa. Kättä lippaan!

Lassi: Rakennusliiton aktiivi, joka joutui kalashnikovilla varustetun poliisin puhutteluun neljän päivän maassa olon jälkeen.Veera: ay-aktiivi, joka lahjoi tietämättään maputolaista poliisia, kun unohti euronsa passin väliin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti