torstai 7. marraskuuta 2013

Ensimmäinen pala Mosambikia haukattu



Vaikka 15 hengen joukkueemme saapui pääkaupunki Maputoon vasta toissapäivänä, olemme jo oppineet, että Mosambikissa puolet ihmisistä elää köyhyysrajan alapuolella ja 90 prosenttia sähköverkon ulkopuolella.

Maputon katukuvassa tämä ei välttämättä näy: korkeita rakennuksia ja hienoja autoja riittää, suuryhtiöt kun sijoittavat maahan kilvan ja tuovat hyväpalkkaisia työntekijöitään paikan päälle. Talouskasvu on paljon länsimaita huimemmissa luvuissa, mutta köyhyys ei vähene.

Tämä on iso juttu, ja puhutti siksi meitä tervetuliaisillallisellakin. Kehitysapujen miljoonat eivät tunnu enää missään, jos monikansalliset jättiläiset puhuvat sadoista miljoonista. Luonnonvarat, halpa energiataso ja verovapaus houkuttelevat esimerkiksi kiinalaisia yhtiöitä tänne, mutta maan asukkaille hyöty jää vähäiseksi. Sitä vastoin hintataso nousee ja eriarvoisuus kasvaa. Maan hallitus tekee sopimukset yhtiöiden kanssa salassa, vaikka ammattiliitot ja kansalaisyhteiskunta vaativat sopimuksia julkistettaviksi.
"Epävirallisen sektorin" kasvot Maputon keskustassa.

Tämän matkan kautta saamme pienen kurkistuksen sellaiseen kehitysyhteistyön viipaleeseen, joka ei usein ole esillä: kehitysmaan työntekijöiden oikeuksiin ja ammattiliittojen toimintaan. SASK tekee yhteistyötä mosambikilaisten ammattiliittojen, muun muassa rakennus-, kuljetus- ja metallialan liittojen kanssa. Tarkoituksenamme on tämän reissun aikana tavata toimijoita eri ammattiliitoista ja käydä kyseisten liittojen järjestämillä vierailuilla alan työpaikoilla.

Eilen aamupäivällä vierailimme Suomen suurlähetystössä sekä pääsimme matkailualan liiton vieraana tutustumaan Mosambikin kalleimpaan hotelliin.Lounaan söimme Feira popular de Maputon ravintola-alueella sijaitsevassa kuppilassa, joka tunnustautui portugalilaisen jalkapallojoukkue Benfican kannattajaksi. Monen lautaselta löytyi maniokkia, kookosmaitoa ja katkarapua, joka on paikallinen vientituote cashewpähkinöiden lisäksi.
Mosambikin vanhimman keskusammattijärjestön OTM:n pääsihteeri Alexandre Cändido Munguambe vakuutti vierailleen, että OTM pyrkii aidosti poliittisesti riippumattomaksi perustajastaan eli hallitsevasta puolueesta Frelimosta.

Syötyämme lähdimme tapaamaan ammattiliittojen keskusjärjestön OTM-CS:n pääsihteeriä Alexandre Cândido Munguambea. Tervehdimme häntä paikallista tapaa noudattaen nousemalla seisomaan hänen saapuessaan viimeisenä neuvotteluhuoneeseen, johon meidät oli edeltä ohjattu. 

Pääsihteerin mukaan liittojen suurimpia haasteita ovat muun muassa pätkä- ja silpputyö, matalapalkkaisuus sekä virallisten työmarkkinoiden ulkopuolella tehtävä ”harmaa työ”.
Viimeksi mainittua ei voi olla huomaamatta katukuvassa: jokaisessa kadunkulmassa ja ravintoloiden sekä hotellien edustalla on liuta kaupustelijoita, jotka kauppaavat innokkaasti esimerkiksi aurinkolaseja, koruja tai afrikkalaisia naamioita.

Nämä ihmiset ovat pääsääntöisesti virallisten työmarkkinoiden ulkopuolella, eivätkä he näin ollen ole järjestäytyneitä. Tämä johtaa siihen, että vaikka noin 30 prosenttia virallisilla työmarkkinoilla olevista työntekijöistä kuuluu ammattiliittoon, on työtä tekevien ihmisten järjestäytymisaste tosiasiassa paljon pienempi.

Até a próxima!

Henna-Kaisa: ay-asioista tietämätön, mutta kehitysyhteistyöstä kiinnostunut verkkotuottaja jätti perheen kotiin odottamaan ja hyppäsi tuntemattomaan.
Helena: sairaanhoitaja ja järjestöaktiivi, joka unohti uimapuvun ja hävitti rannekellonsa matkalla kotoa Helsinki-Vantaalle.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti